Как да използвате крик за кола

КРИК 1.5Т КРОКОДИЛ | avtotirmarket.com Ремонти

Ако някога сте спукали гума на пътя, знаете, че крикът за кола може да бъде най-добрият приятел на шофьора. Ако сте имали достатъчно късмет да избегнете това нещастие, може би се чудите какво е крик за кола?

Автомобилният крик е част от оборудването, използвано за частично повдигане на автомобил от земята, обикновено така, че една от гумите му да може да бъде свалена и сменена. Повечето превозни средства се доставят с крик за кола, включен заедно с резервната гума, тъй като това е неразделна част от процеса на смяна на гумата.

Видове крикове за кола

Повдигането на вашето превозно средство с крик не е операция „един размер за всички“. Необходими са различни видове крикове за различни размери превозни средства, а някои крикове са предпочитани просто заради лесната им употреба в сравнение с други.

Повечето хора, които са използвали крик за кола, са използвали крик ножица, лек, преносим крик, който се управлява с ръчна манивела. Размерът и простотата на ножичния крик го правят идеален за прибиране до резервната гума в малки до средни превозни средства. Има и няколко различни вида хидравлични крикове, автомобилни крикове, които разчитат на хидравлични системи за повдигане на колата. Крикове колички, наричани и подови крикове, са големи хидравлични крикове, често използвани от механиците. Криковете тип бутилки са по-малка разновидност на хидравлични крикове, често използвани от собствениците на камиони поради простия им дизайн и способността да повдигат по-високи и по-тежки превозни средства.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  За да намерите добър счетоводител за вашата строителна фирма, можете да предприемете следните стъпки:

Автомобилните крикове също се предлагат с различна товароподемност, често класифицирани като 2-тонни крикове или 3-тонни крикове (отнасяйки се до това колко тегло могат безопасно да вдигнат).1

Има и пневматични крикове, които използват сгъстен въздух, за да генерират механичната енергия, необходима за повдигане на автомобил.2.

Съвети за безопасност на крик за кола

Вдигането на кола на крик е проста и обичайна процедура, която всеки може да извърши сам, но това не я прави по-малко рискована. Докато тази кола е повдигната, има хиляди килограми метал, които чакат да паднат обратно на земята. За да сведете до минимум шансовете вашият крик да се изплъзне или колата ви да се претърколи от крика, винаги е разумно да вземете някои предпазни мерки.

Винаги се уверявайте, че колата ви е блокирана, преди дори да помислите да я вдигнете с крик. Крикът може да приложи огромна сила нагоре, но няма да може да направи много, за да спре колата ви да се търкулне. В идеалния случай трябва дори да използвате тухла или парче дърво, за да блокирате гумата си, само за да сте сигурни, че няма да отиде никъде. Когато поставяте крика, задължително се уверете, че е позициониран директно под точката на повдигане на вашия автомобил, за да сте сигурни, че няма да се наклони.

Как да вдигнете кола на крик

Наличието на крик и резервна гума в колата ви няма да ви помогне много, ако не знаете как да вдигнете кола с крик. Ще трябва да знаете къде да поставите крика, когато сменяте гума, къде са точките на крика на колата и къде да вдигнете колата, докато сте на пътя. За щастие процесът е много по-смущаващ, отколкото труден.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Най-ефективните методи за поддръжка на жилището в София: Пътеводител за ремонти и реновации

Започнете, като намерите безопасно място, където да спрете автомобила си. Трябва да се опитате да се измъкнете възможно най-далеч от трафика.
Осигурете автомобила си, като го поставите на паркинг и блокирате гума в противоположния ъгъл на гумата, върху която работите. Това означава, че ако сменяте предната дясна гума, искате да блокирате задната лява.
Намерете вашия крик, който обикновено е под капака на пода на багажника ви с резервната гума. След това намерете точките за повдигане на вашия автомобил. Те обикновено се намират точно зад предните колела и точно пред задните колела. Ако не можете да намерите точките за повдигане, консултирайте се с ръководството на производителя.
Подравнете крика под точката на повдигане. Може да се наложи да завъртите крика надолу, за да го поставите достатъчно ниско.
Бавно завъртете дръжката на крика по посока на часовниковата стрелка, докато гумата, която сменяте, се издигне от земята. Винаги се уверявайте, че крикът остава здраво позициониран нагоре и надолу, докато правите това, за да не се накланя.
След като приключите със смяната на гумата, просто завъртете манивелата обратно на часовниковата стрелка, за да свалите колата обратно на земята. Сменете крика в багажника си, отстранете блока от гумата си и сте готови.

Важно

Ако колата ви се повреди на магистралата и проблемът не е толкова прост, колкото спукана гума, пътна помощ винаги е до вас. Също така винаги е добра идея да бъдете застраховани, за да сте защитени, независимо какво ви предстои.

Ремонти.net
Add a comment